Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu ve Doç. Dr. Fatih Durgun hocalarımıza TÜBA Ödülleri Takdim Edildi.

30.12.2019

"TÜBA-TÜBİTAK Bilim Ödülleri" töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla 30 Aralık 2019 tarihinde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Törende konuşan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Çığır açıcı bilimsel atılımlarla Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinde ve teknoloji odaklı dönüşümünde öncü kurum olmak üzere ülkemizin 2023 yılı ve ötesine ilişkin hedeflerini gerçekleştirmede tüm gayretimizle çalışmaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz." dedi.

Bilimsel araştırmaya ayrılan fonlardaki artış sayesinde gençlerin bilimsel çalışmalara özendirildiğini belirten Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise "Ülkemizin refah seviyesinin yükseltilmesi ve yüksek makamlarının liderliğinde oluşturulan Cumhuriyetin 100. yılı vizyonu ile 2053 ve 2071 hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi ancak yetiştirilecek nitelikli insan gücü ve genç bilim insanlarının çaba ve gayretleriyle mümkün olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmalarında, TÜBİTAK ve TÜBA ödüllerine layık görülen bilim insanlarımızı tebrik ederek, “Türkiye bu tür başarılarla 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla ilerleyecektir. Bu gayretler yeni nesillere emanet edeceğimiz 2053 ve 2071 vizyonlarına temel oluşturacaktır.” dedi ve ödüllere ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Bugün burada bilim insanlarımıza tevdi edeceğimiz ödüller bu yöndeki gayretlerin takdiridir. Geçen yıl kaybettiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin adına oluşturduğumuz ödül vasıtasıyla bu değerli hocamızı bir kez daha yad etme olanağı bulduk. Bu sene 57 bilim insanımız ödüle layık görüldü. TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini ABD ve Kanada'dan iki bilim insanı kazandı. Bu sene merhum Fuat Sezgin hocamız adına 5 ödül sahibini bulacak. Ödül alan tüm akademisyenlerimizin çok çarpıcı çalışmaları olduğunu görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış konuşmaları sonrasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile birlikte, ödüle layık görülen bilim insanlarına ödüllerini takdim etti.

TÜBA Fuat Sezgin Bireysel Özel Ödülü, “Bilim Tarihi ve İslam Bilim Tarihi” alanında ulusal ve uluslararası araştırma ve eğitim çalışmalarına yapmış olduğu özgün ve önemli katkıları nedeniyle, üniversitemiz öğretim üyesi ve Edebiyat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'na takdim edildi.

Öte yandan TÜBA tarafından doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarında 28 bilim insanına "Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü" ve 6 bilim insanına "Bilimsel Telif Eser Ödülü" verildi. Bu kapsamda Edebiyat Fakültemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Durgun da “Tarih” alanında TÜBA-GEBİP (Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı) ödülüne layık görüldü.