Dr. Öğr. Üyesi Csilla Balogh'un da Katıldığı Uluslararası Projenin Yeni Kitabı Yayımlandı

02.10.2021

Fakültemiz Sanat Tarihi Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Csilla Balogh'un da katıldığı uluslararası bir projenin yeni kitabı yayınlandı.

Türk, A. – Balogh, Cs. – Pelevina, O. – Totev, B. – Langó, P.: The Old Bulgaria Collection / Музейна Сбирка Стара България. Studia ad Archaeologiam Pazmaniensia 20. Budapest: Archaeolingua 2021.  537. pp. ISBN 978-615-5766-38-1

Varna'daki 'Stara Bulgaria / The Old Bulgaria' adlı müze statüsündeki koleksiyon, Doğu Avrupa'nın en büyük özel arkeolojik koleksiyonlarından biridir. Öncelikle Erken Orta Çağ’a ait (M.S. 4–10. yy.) eserlerden oluşan koleksiyon Doğu Avrupa ve Bizans metal işçiliğinin tamamını temsil etmektedir. Uluslararası bilimsel ortak çalışmalar sırasında hazırlanmış İngilizce-Bulgarca katalog, 5.500'den fazla parça içeren koleksiyonun yaklaşık yarısını kapsar. Buluntular arasında Geç Antik, Balkan-Bizanslı ve doğu bozkır kökenli parçalar bulunmaktadır.  Bu koleksiyonun yayımlanması tüm Erken Orta Çağ ve Bizans arkeolojisi ve sanatıyla ilgilenen bilim insanları için önemli bir başvuru kaynağı olacaktır.