“Bağımlılığı Anlamak ve Üzerine Çalışmak” Konulu Etkinlik Düzenlendi

25.04.2022

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce 25 Nisan 2022 tarihinde düzenlenen "İMÜ Psikolojide 2. Kariyer Günleri"ne Klinik Psikolog Enes KARTAL “Bağımlılığı Anlamak ve Üzerine Çalışmak” başlıklı konuşmasıyla katılım gösterdi.

Bağımlılık ile ilgili temel kavramları ve DSM-5 bağımlılık kriterlerini açıklayarak konuşmasına başlayan Enes Kartal bağımlılığın bir irade meselesi değil biyopsikososyal bir hastalık olduğuna ve bu sebeple bağımlılığın hem nedenlerinde hem de tedavisinde genetik, psikolojik ve sosyolojik faktörlerin önemine değindi. Çeşitli maddelerin depresant, stimülan ve halüsinojen olarak farklı özelliklerde bulunduğunun ve beyindeki hangi bölgeleri nasıl etkilendiğinin aktarıldığı konuşmada madde kullanımının beyinde gerçekleşen süreçlerini, karar verme mekanizması olan prefrontal korteksi zedelemesi ve haz bölgelerini uyarması üzerinde duruldu. İyileşme dönemleri ve değişim basamaklarından bahsedildi ve farklı aşamalarda danışanla farklı türde ilişki kurulmasının gerekliliği vurgulandı. Tedavideki en önemli amaçlardan birinin danışana maddenin sağladığı hazzın yerine spor yapmak gibi doğal haz kaynaklarını keşfetmesi için destek olmak olduğunu belirtti. Enes Kartal, konuşmasını bağımlılık alanında çalışmanın çeşitli zorluklarından bahsederek sonlandırırken aynı zamanda bu alanda psikologlara ihtiyaç duyulması sebebiyle kariyer anlamında önü açık bir alan olduğunu da belirtti.

Seminer soru-cevap bölümüyle sonlandırıldı.