Türk Dünya Görüşünün Şaheseri: Uluslararası Kutadgu Bilig Sempozyumumuz Yapıldı

23.11.2016

Türk dili ve edebiyatı için temel eserlerden biri sayılan Kutadgu Bilig’in yazarı Yusuf Has Hacib’in doğumunun 1000. yılı münasebetiyle düzenlenen “Türk Dünya Görüşünün Şaheseri: Kutadgu Bilig Uluslararası Sempozyumu”, 18-19-20 Kasım 2016 tarihlerinde Sultanahmet’te Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nde gerçekleşti. 3 gün süren sempozyum, Üniversitemiz ile Türk Ocakları İstanbul Şubesi, Türkiye Kırgızistan Manas Üniversitesi ve TÜRKSOY Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı işbirliğiyle düzenlendi.

18 Kasım Cuma günü saat 10:00’da başlayan sempozyumda açılış konuşmalarını Tertip Heyeti adına Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Fatih M. Şeker, Türk Ocağı İstanbul Şube Başkanı Dr. Cezmi Bayram, Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş yaptı.

Kutadgu Bilig’in çok çeşitli yönleriyle ele alındığı Sempozyumda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, medeniyetin fiilen doğunun birikimleriyle yoğrulmuş değerler olduğuna dikkat çekerek “Tecrübe edileni bin defa da tecrübe etsen yine aynı neticeyi verir. Atalarımızın bize bıraktığı kültür mirasları olan bu değerli eserleri bugünün anlayışıyla yeniden kavrayıp gelecek nesillere aktarmamız gerekir” dedi.

Bugünün neslinin de geçmiş değerlerimizi bilmesi gerekliliğine dikkat çekerek sözlerine devam eden Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman, “Her sınıftan yöneticiye hitap eden bu değerli eser, mutluluğun anahtarı olan, güzelliği iyiliği, doğruluğu en veciz şekilde ifade ediyor” diyerek Kutadgu Bilig’de bir hayat felsefesi kurularak insana bu dünyada yaşarken sahip olacağı zihniyet, bilgi ve faziletin neler olduğunu, nasıl elde edileceğini ve uygulayacağını göstermekte olduğunu ifade etti.

Protokol konuşmaları sonrasında TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, etkinliğe vermiş olduğu katkılar nedeni ile Rektörümüz Prof. Dr. M. İhsan Karaman’a teşekkür etti.

Cengiz Aydoğdu’nun “Milletin Bilgisi Devletin İcrası” başlıklı Açılış Konferansı ile devam eden etkinlikte; Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Kavas, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Hayrunnisa Alan, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Fatih M. Şeker ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Muhammed Tandoğan da konuşmacı olarak katıldı.

Yerli ve yabancı bir çok değerli konuşmacının katılımlarıyla üç gün süreyle 11 farklı oturumda gerçekleşen Türk Dünya Görüşünün Şaheseri: Kutadgu Bilig Uluslararası Sempozyumu, Prof. Dr. Hülya Çengel başkanlığında yapılan değerlendirme oturumu ile sona erdi.