Tarih seminerlerinin beşincisi gerçekleştirildi

17.03.2017

16 Aralık 2017 tarihinde beşincisi düzenlenen Tarih Seminerleri etkinliğinin son konuğu Dr. Siren Çelik’ti. Çelik, Üniversitemizin Siyasal Bilgiler Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleşen etkinlikte “Mor Kalem: II. Manuel Palailogos’un Dünyası” adlı konuşmasıyla, kısa süre önce Birmingham Üniversitesi’nde tamamladığı doktora çalışmasının meyvelerini bizimle paylaştı. 1350 – 1425 yılları arasında yaşayan Bizans imparatoru Palailogos’un yalnızca bir imparator ve bir siyasi figür olarak değil, dönemin önemli bir edebiyat siması olarak da değerlendirilmesi gerektiğinin üzerinde duran Çelik, Palailogos’un bu özelliğinin şimdiye kadar Bizans Çalışmaları ile meşgul olan güruhun gözünden kaçmış olduğunu vurguladı. İmparatorun yalnızca siyasi tarihin bir parçası olarak değerlendirilmesinin ortaya eksik bir manzara çıkardığını belirten Dr. Çelik, yakın zamanda Cambridge Üniversitesi Yayınları’ndan basılacak çalışmasında, şimdiye kadar yalnızca bir devlet adamı vasfıyla ilgi gören ve değerlendirilen imparatorun hem devlet işlerini idare eden bir yönetici, hem elinden kalemi eksik etmeyen bir entelektüel, hem de günlük hayatın içindeki bir karakter olarak her yönden incelemeye tabi tutulması gerekliliğini ön plana alacağını belirtti. Son yıllarda Avrupa tarihyazımında biyografi türüne yönelik uyanan yeni bir ilgiden beslenen Çelik, seyahatleri sayesinde Avrupa’nın ünlü devlet adamları ve zamanın önemli entelektüelleriyle tanışma fırsatı bulan ve 33’ten fazla eseri günümüze ulaşmasına rağmen edebi yönden fazla ilgi çekmeyen bu simayı yaklaşık 1 saat süren konuşmasında bize farklı yönleriyle tanıttı. Etkinlik 20 dakika kadar süren soru cevap kısmının ardından sona erdi. Dr. Çelik’e konuşmasından dolayı Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümü adına teşekkür etmeyi borç biliriz.