Tarih Bölümü Seminerleri’nin Üçüncüsü Gerçekleştirildi

14.12.2016

Tarih Bölümü Semineleri’nin üçüncüsü 13 Aralık 2016 tarihinde Üniversitemizin Güney Yerleşkesinde A 109 numaralı salonda gerçekleşti. Bu haftaki seminerin konuğu  St. Andrews Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve bu yıl Koç Üniversitesi,  Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde Kıdemli Bursiyer olan Dr. Sara Nur Yıldız’dı. Tarih Bölümü hocalarından Nilgün Dalgesen’in müzakere ettiği konuşmanın başlığı “Selçuklu Anadolu'sunda Bir Tiranın Yükselişi ve Düşüşü: Sadettin Köpek'in Terör Yönetimi (1237-38)” idi.

Sadettin Köpek’in hikayesini, orijinali Farsça olan İbn-i Bîbî’nin eseri al-Awamir al-‘ala’iyya fi’l-umur al-‘ala’iyya  üzerinden anlatan Yıldız, bahsi geçen eserin Anadolu Selçuklular Tarihi’nin, en azından siyasi kısmı için, en önemli ve hatta tek birincil kaynak olduğunun altını çizdi. Yıldız, Sadettin Köpek’in hikayesi üzerinden 13. yüzyılda İbn-i Bîbî’nin böyle bir eseri niçin, nasıl ve hangi amaçlarla  yazmış olabileceğini tartışmaya açtı. Böylelikle, seminer, dinleyecilerin de katkısıyla bu tür tarihsel metinlerin nasıl ele alınması gerektiği üzerine verimli bir tartışmayla son buldu.