Tarih Bölümü Seminerlerinin Altıncısı Gerçekleşti

20.04.2017

20 Nisan 2017’de altıncısı düzenlenen Tarih Bölümü Seminerleri etkinliğinin konuğu İbrahim Şirin’di.

Üniversitemizin Siyasal Bilgiler Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Şirin, “Karikatürden İmgeye Osmanlı ve Avrupa”  başlıklı konuşmasını sundu. Müzakereyi ise Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Fatih Durgun yürüttü. Karikatürlerin toplumların birbirine tuttuğu birer ayna olduğunu belirten Şirin, Avrupa ve Osmanlı karikatürlerine bakarak her iki toplumun “kendilerini” ve “ötekini” nasıl algıladıklarının anlaşılabileceğini savundu. Ayrıca Şirin,  19-20. yüzyıl ve günümüz karikatürlerine dayanarak  Avrupa ve Osmanlı-Türk-Müslüman ilişkisinin, “sembiyotik antagonizma” denilebilecek türden bir ilişki olduğunu öne sürdü. Karikatür, tarih ve siyaset arasındaki ilişkiye vurgu yapan Şirin, karikatürlere siyasi tarihin bir malzemesi olarak bakmak yerine Oryantalizm-Oksidentalizm ekseninde bakılması gerektiğini, ancak bu şekilde Avrupa ve Osmanlı dünyalarının zihin yapısının anlaşılabileceğinin altını çizdi. Şirin’in sunumunu takip eden soru-cevap kısmının ardından konuşma sona erdi.

Tarih Bölümü olarak İbrahim Şirin’e konuşması ve dinleyicilere katılımları için teşekkür ederiz.